Η οινοποιία είναι μέχρι και σήμερα μια από τις προσφιλέστερες δραστηριότητες της κρητικής υπαίθρου. Στο κρητικό σπίτι ήταν απαραίτητο το πατητήρι (ειδική πέτρινη στέρνα), όπου μετά τον τρύγο πατούσαν τα οινοστάφυλα που προορίζονταν για οινοπαραγωγή. Με το πάτημα συνθλίβονταν οι ρώγες και απελευθερωνόταν ο χυμός του σταφυλιού, ο μούστος, ο οποίος στη συνέχεια μετατρεπόταν, με τη διαδικασία της ζύμωσης, σε κρασί. Ο μούστος δεν προοριζόταν μόνο για την παραγωγή κρασιού. Από τον μούστο έφτιαχναν επίσης ξύδι, γλυκίσματα, όπως μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, καθώς και πετιμέζι, (είδος σιροπιού που χρησιμοποιούσαν στην οικιακή ζαχαροπλαστική αλλά και ως φάρμακο στη λαϊκή θεραπευτική).